Roos geeft healing

Blog

Slaapparalyse en lucide dromen

22 mei 2019

Lucide dromen

Het was voor mijzelf een enorme zoektocht om te leren wat het was dat ik sommige nachten ervoer en hoe ik ermee kon omgaan. Toen ik jonger was had ik best wat meer hulp kunnen gebruiken, er leek niemand te zijn met antwoorden. Nu ik zelf meer antwoorden heb gevonden, merk ik dat in mijn omgeving veel mensen precies weten wat ik bedoel als ik het benoem: ze ervaren het zelf ook geregeld. Ik wil niet beweren dat ik nu alle antwoorden heb, maar deel graag mijn tips voor iedereen die er nu mee worstelt. In dit stuk geef ik eerst een beschrijving van wat slaapparalyse is en wat lucide dromen zijn, hoe je ermee kunt omgaan, en hoe je het mogelijk kunt voorkomen. Ook heb ik wat tips voor ouders geschreven om kinderen met slaapparalyse te helpen.

Verder lezen

Zelfwerk en Wereldproblematiek

28 maart 2019

Al een tijdje zit ik te denken om deze blog te schrijven. Telkens hield ik mezelf tegen: een angst om mijn eigen kwetsbaarheid te laten zien, te laten zien waar ik nu zelf aan werk. Misschien ook een angst om me uit te spreken. Maar alles wat in jezelf zit, zit ook in de wereld en andersom. Alles wat je in jezelf heelt, heelt ook in de buitenwereld. En dit, waar ik nu mee bezig ben, is niet alleen een groot thema voor mij, maar ook voor de buitenwereld. Dat is het al heel lang. Ik kan niet anders dan er toch een stuk over te schrijven en me wèl uit te spreken. Waar ik mee bezig ben is namelijk het volgende:

Ik mag er zijn. Er is plek voor mij op de wereld. Ik ben goed zoals ik ben, goed genoeg om er te zijn en ruimte in te nemen. Het is veilig voor mij om er te zijn.

De laatste paar weken waren zwaar. Ik kreeg een steeds diepere kijk op waar ik er niet mag zijn, welke herinneringen en gedachten er allemaal omheen hangen, en hoe diep de gevoelens me raken. Ook in de buitenwereld was het niet rustig. Dat is het al lange tijd niet, maar het geweld in Urk, de aanslag in Nieuw-Zeeland, de schietpartij in een tram en de verkiezingen (ook al was de uitslag niet onverwacht) zaten allemaal wel erg dicht op elkaar.

Nu kun je je afvragen wat de gebeurtenissen in de buitenwereld en mijn proces met elkaar te maken hebben. De gemeenschappelijke factor is dat het geweld tegen het bestaansrecht van bepaalde mensen of groepen gericht is die al weinig ruimte krijgen in de samenleving. Tegelijkertijd zijn de geweldplegers vaak bang dat hun plek wordt afgepakt door de ander. Het gaat allemaal om het bestaansrecht.

Verder lezen

Kaartlezingen

Kaartlezing – Rust

13 februari 2019

Als je het fijn vindt om een steuntje in de rug te krijgen en te weten wat jou op het moment meer rust zou kunnen brengen: misschien kan een van deze kaarten je helpen.

Kies er maar een!

Verder lezen